Nu sitter jag här, sista dagen av sjukskrivningen och allt känns väldigt gott.
Vi har haft en heldag i trädgården och jag har massor av tankar och funderingar som jag ska göra mitt bästa för att formulera.
Igår vårstädade vi garderober. Ni vet, hänga undan vinterkläder och vinterskor. Plocka fram pastellerna. Typ så. Jag tyckte det var en soft lördag, men jag fick frågan: "Måste ni alltid hålla på? Gör ni aldrig ingenting?" Det fick mig att börja tänka, diskutera med maken, tänka mer och så ännu mer. Mitt svar blev "Jag tror att människan mår bäst av att hålla på. Men utan stress."
Idag har jag rensat ogräs och haft massor av tid att tänka. Och det har resulterat i funderingar ikring det här med hur märkligt vi människor beter sig. Kring quickfix. Kring av- och på. Stress och livskvalité. Hur det borde va och hur man borde va.
Nu kan det här tyckas vara rätt pretentiösa funderingar och en smula...moraliserande, så jag gör klart ramarna redan här och nu:
Jag är inte där än. Jag vet det. På vissa punkter har jag kommit långt, på andra punkter kortare. Det här är inte ett inlägg för att se ner på någon. Jag är medveten om att jag inte fullständigt sopat rent framför min egen dörr. Jag tycker ändå att man kan få fundera och tycka.
Jag är heller absolut inte ute efter att peka ut någon, så om någon skulle tycka att "Nämen, nu menar hon allt mig, den kärringen!" så är det förmodligen inte alls så. Men det kan naturligtvis vara anledning att fundera över varför man känner sig träffad...
Jag påstår inte heller att jag har lösningen på alla mina funderingar. Att jag vet hur alla borde göra, eller inte. Men jag är övertygad om att det finns lösningar.
Och jag förstår att man kan känna "Det är faktiskt inte så himla lätt!"
Okej? Det här är ett snällt och vänskapligt inlägg. Okej?
"Gör ni aldrig ingenting?"
Väldigt sällan.
Jag håller igång för det mesta. Med nånting. Men jag stressar väldigt sällan. Och jag försöker att minimera sådant som jag inte tycker om att göra.
Och jag försöker se till att ha tid till det jag tycker om att göra.
Varför ska det vara av eller på?
Min uppfattning är att dagens människa i allmänhet jobbar på tok för mycket med sådant man inte riktigt älskar. Och stressar på tok för mycket. Man jobbar, stressar, hastar, skyndar, pressar, ilar. Och sen ska man göra absolut ingenting.
Man har inte tid för fritid, inte för vänner, inte för träning, inte för sitt äktenskap, inte för sina barn under de flesta månaderna av året.
Och sen måste man åka bort för att göra ingenting. Man ska ha semester för att under några få veckor hinna göra allt man tycker om. Man ska quickfixa sin stressade själ.
Vore det inte klokare att ha en stressfri vardag? Att göra vardagen till något man trivs med? Att inte veckorna ska vara en transportsträcka mot lördagen? Att inte året ska vara transportsträcka mot juli?
Borde man inte se till att arbeta med det man älskar?
Och så blir man ju i fysisk så att säga oform. Så då ska man träna. Och jag ser människor som toktränar. Fem tunga, svettiga träningspass i veckan. Men de har ingen vardagsmotion. Inga långpromenader i vårsolen. Ingen lövkrattning i trädgården. Inga cykelturer med vänner.
Och missförstå mig rätt. Jag är inte motståndare till gympass. Jag är fullt införstådd med tillfredsställelsen av att ta ut sig på det viset. Och det ena behöver naturligtvis inte utesluta det andra. Men jag tänker på de som toktränar fem dagar i veckan, tre veckor i sträck, tills de blir sjuka och inte orkar göra nånting. Eller tröttnar och tillbringar tre veckor i soffan med en chipspåse. För att det är av eller på. För att man vill quickfixa. Och det funkar ju inte. Är det inte vettigare att få till en vardag där man kan och hinner röra på sig på ett sunt sätt? Utan att människor ska tjäna stora pengar på andra människors önskan om att det ska finnas ett snabbt sätt att fixa till den kropp som man i sitt vardagliga liv inte har tid att ta hand om?
Och så maten.
Näringen.
Värsta quickfix-området.
Själv äter jag lchf och är naturligtvis övertygad om att det är det vettigaste sättet att äta. Jag är också en förespråkare av närproducerat och allra helst hemmaodlat. Men oavsett hur man tänker ikring kolhydrater, fett, socker och allt annat, så är jag övertygad om att en av de viktigaste nycklarna till hälsa och välmående är kosten. Och jag tror att det är sunt och bra att laga riktig mat. Från grunden. Att det får ta tid. Att laga från bra råvaror. Att äta i lugn och ro.
Men istället för att se till att få tiden att räcka till, istället för att laga sin mat från grunden, se över vad man behöver få i sig, vad man kanske har brist på, vad man behöver fylla på av...istället för att göra det ordentligt så stoppar man i sig tillskott till höger och vänster. Pulver, konstgjord "näring", kurer, shakes, drinkar och bars. Och människor tjänar storkovan på andra människor som inte tar sig tiden att ta hand om sig. På människor som vill bli smala, pigga, glada och lyckliga utan att själva göra jobbet. På människor som inte tror att de kan göra det själva.
Och det är så sorgligt.
Och så själen då.
Att må gott. Göra gott. Vara god.
Det finns så många sidor på internet om att må bra. Det finns många facebooksidor om att må bra. Personligt ledarskap och sådant. Och jag gillar personligt ledarskap. Det står mycket bra och fint och sant på de där sidorna. Problemet är, anser jag, att även där söker man en quickfix.
Jag insåg det själv, lite käftsmällsaktigt, igår att jag missat något väsentligt. För ett tag sedan var jag på en suverän föreläsning som handlade om att vara glad och så. Och bland mycket annat så var en övning man kunde göra att varje dag se sig själv i spegeln och ge sig en ordentlig komplimang. Det tyckte jag var jättebra. Berättade det hemma och lite här och där. Sa att så ska man göra. För jag har svårt att vara riktigt tillfreds med mig på det viset. Har ett lite ansträngt förhållande till hur jag ser ut och låter och...är. Och så. Och jag vill inte ha det på det viset, så jag bestämde att så ska jag inte ha det. Jag vill ha det som hon sa.
Igår läste jag en liknande text på en sån där Facebooksida. Om att man ska vara snäll mot sig själv. Tycka om sig. Vara lika snäll mot sig själv som mot sina vänner. Ge sig komplimanger. Och då insåg jag att jag har ju inte gjort jobbet. Jag har bara sagt att det hon, föreläsaren, sa var jättebra.
Och jag tror att det är lätt att vi gör så.
Vi tror att det räcker med att vi delar de där fina orden, kloka citaten och vackra bilderna.
Vi slänger oss med fina ord om att inte snacka skit om andra, att mata "rätt varg" att tycka om oss, att vara rädd om naturen, att våga visa oss svaga, vara starka, ta hand om den svage, respektera alla...vi delar citaten och får gillningar, vi gillar andras delningar...men vi inser inte att vi måste göra jobbet också. För hur många fina inlägg vi än gör om att inte trycka ner andra, inte snacka skit, så måste vi aktivt jobba med att låta bli att snacka skit också.
Hur mycket vi än gillar orden om att tycka om sig själv, så måste vi aktivt jobba på att göra det också.
För detta har blivit vår själsliga quickfix.
Vi delar och gillar alla kloka formuleringar utan att ta oss tid att verkligen, aktivt stå bakom och leva upp till det som sägs.
Hur går det då för mig?
Jovars. Sådär.
Vi börjar med själen.
Jag ska jobba på att tycka om mig själv mer. Vara mer kompis med mig själv.
Och så jobbar jag på att inte snacka skit. För det är såååå lätt att man hamnar där, glider dit. Snackar om nån istället för med nån. Och jag vill verkligen inte vara sån. Så jag försöker vara medveten. Avbryta mig. Inte hamna där. För jag tycker inte om mig när jag hamnar där.
Jag vill verkligen, verkligen vara positiv och snäll.
Och så jobbar jag på att förlåta. Även när ingen bett om förlåtelse. Har inte kläm på det än.
Men min själ är ganska lugn och fridfull. Tycker jag.
Näringen?
Där tycker jag att det går bra. God och bra mat från grunden. Medveten. Avslappnad inställning.
Lär känna kroppen, känna efter vad jag behöver mer av.
Sällan förkyld, enormt sällan magsjuk, sällan migrän nu för tiden, aldrig magproblem.
Men jag vill bli bättre på fisk. Jag ska lära mig fisk.
Träning?
Jag vill ju framhäva trädgårdsarbete som den absolut bästa träningsformen. Det är jag bra på.
Jag försöker komma igång med morgonpromenader, för jag vet att jag mår som allra bäst när jag tar mig en rask promenad innan dagen riktigt sätter igång.
Om några veckor ska jag börja på gym. För att fysioterapeuten säger det. Jag måste ju bygga muskler i rygg och bål. Jag tänker bygga såna fantastiska rygg- och bukmuskler så ni anar inte. Jag ska ta hand om min rygg.
Då kommer vi till det område jag gillar mest. Det som startade de här funderingarna.
Arbete. Vardag.
Och nu vill jag med en gång säga att det på intet sätt är meningen att vara självgod eller så.
Jag är däremot enormt tacksam.
Jag vet att jag är priviligierad.
Jag vet också att vi jobbat på att få det så här och jag vet att fler kan.
Och jag förstår att det här kanske inte är allas dröm.
Men det är definitivt min.
Häromdagen stod jag vid den här grindstolpen och såg ut över gården.
Och jag sa till Lasse
"Jag är ta mig tusan riktig lycklig. På riktigt alltså. I själen."
Framför mig såg jag växthuset, pallkragarna, grönsakslandet, kryddhjulet, grishagen och bärbuskar.
Jag såg bäcken och där lekte tre av våra barn. Precis som jag drömde om att de skulle göra när vi städade fram bäcken.
Jag såg vad vi åstadkommit, jag såg vilket arbete vi gjort och jag såg vad vi kommer att göra.
Jag kunde se framför mig hur jag går runt i träskor och vattnar överallt.
Hur jag rensar ogräs. Skördar.
Jag föreställde mig hur det kommer att dofta.
Snett till höger såg jag hönsgården.
Brödstugan.
Där borta ligger butiken.
Och vände jag mig om så såg jag äppelträden och blomsterrabatten.
Jag såg platsen där vi kommer att grilla i sommar.
Där vi kommer att grilla närproducerat kött och tillaga det med egenodlade grönsaker och nyplockade örter.
Kanske en paj med nyplockade bär till efterrätt.
Jag är så otroligt stolt över vad vi gjort och tänker göra.
Men mest av allt är jag tacksam för att vi har det så gott och jag är så glad över att få leva på det här sättet. Jag är så glad över att kunna ha en sån skön vardag och att kunna ge barnen detta.
Och jag önskar att alla kunde få arbeta med något njutningsfullt. Något givande. Jag önskar att jag på riktigt kunde få dela med mig till er av den enorma tillfredsställelsen, meningsfullheten och totala lyckan jag kände när jag stod där vid grindstolpen.
Och jag önskar att jag kunde ta tag i världen, ruska om den och skrika
"Slappna av! Tagga ner! Varva ner!"
Jag önskar oss alla livskvalité.
Och frid.
Så fint ord.
Frid.