torsdag 9 januari 2020

Hönsglädje


Hönsflytet har kommit tillbaka. 
I höstas tröttnade hönsen tydligen på att värpa. Vi har inte kunnat sälja särskilt mycket, vi fick sluta ta beställningar via Local food och vid något tillfälle fick vi till och med KÖPA ägg när vi skulle baka. Trist som tusan.
Men sedan en tid tillbaka är det full fart på värpningen. Vi har massor att sälja, vi har idag levererat ett gäng ägg till Bollnäs och vi har fyllt äggkläckningsmaskinerna, så om tre veckor väntar vi masskycklingsötchock!



Det var länge sen vi fick kycklingar och jag ser verkligen fram emot det.
Det är så himla häftigt när det börjar pipa från äggen, så häftigt när det börjar spricka och så häftigt när den lilla dunbollen kämpar sig ut.

För en tid sedan skaffade vi en ny, fin tupp så att vi får in lite nytt blod i hönsflocken.


Nu blir det ju inte bara hönor av de där söta kycklingarna, utan ett stort antal brukar vara tuppar. Vi slaktar tupparna. Och vi äter dem. De är inte goda att äta som filéer eller klubbor, men som färs eller i långkokad gryta blir det kanon. Häromdagen gjorde vi burgare av egen kycklingfärs och det känns ungefär tusen miljarder gånger bättre att äta än massuppfödd kyckling från affären. 

Att skaffa höns verkligen en av våra riktigt bra beslut. Egna ägg, som ju är så mycket finare och godare, gödsel till trädgårdslanden, sötchocker när ägg kläcks och dessutom är hönorna rätt underhållande att titta på. 
Våra höns går löst inne i ett STORT hönshus och kan gå ut i en stor hönsgård
Jag tror ju faktiskt att glada hönors ägg smakar godast. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar